Quantitative Aptitude Practice set -2

1. The circumference of a semicircle of area 1925 sq. cm is equal to the breadth of a rectangle. If the length of the rectangle is equal to the perimeter of a square of side 48 cm. What is the perimeter of the rectangle?

A) 734 cm

B) 754 cm

C) 745 cm

D) Cannot be determined

E) None of these

Correct Answer : E

2. Meera purchase an item for Rs 62,000 and sold it at loss of 25 percent. With that amount she purchased another item and sold it at a gain of 30 percent. what was her overall gain/loss?

A) Loss of Rs 1560

B) Profit of Rs 1550

C) Loss of Rs 1550

D) Profit of Rs 1560

E) None of these.

Correct Answer : C

3. The simple interest accrued on a sum of certain principal is 6500 in eight years at the rate of 13 percent per year. What would be the compound interest accrued on that  principal at the rate of 8 percent per year in 2 years?

A) 1040

B) 1020

C) 1060

D) 1200

E) None of these.

Correct Answer : A

4.  Sum of two numbers is equal to sum of square of 11 and cube of 9. Larger number is (5)2 less than square of 25. What is the value of the twice of 24 percent of the smaller number and half of the larger number?

A) 415

B) 400

C) 410

D) 425

E) None of these.

Correct Answer : E

5. The difference between the sum of four consecutive odd numbers and three consecutive even numbers together is 20. Also the largest even number is 5 more than the largest odd number. What is the sum of the smallest odd number and the smallest even number?

A) 75

B) 77

C) 85

D) Cannot be determined

E) None of these

Correct Answer : B

Direction (6-10) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and

Give answer (A) if x > y

Give answer (B) if x ≥ y

Give answer (C) if x < y

Give answer (D) if x ≤ y

Give answer (E) if x = y or the relationship cannot be established

6.  I. 25/x ² – 12/x + 9/x² = 4/x²

II. 9.84 – 2.64 = 0.95 + y²

Correct Answer : B

7.  I. √901 x + √1295 = 0

II.  (257)¼ y + (217)1/3 = 0

Correct Answer : A

8.  I.  (x¼ ÷ 16)² = 144 ÷ x3/2

II. y 1/3 × y2/3 × 3104 = 16 × y²

Correct Answer : C

9. I. 3x² – 19x +28 =0

II. 5y² -18y + 16 = o

Correct Answer : A

10. I. √784 x + 1234 = 1486

II. √1089 y + 2081 =2345

Correct Answer : A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *