Quantitative Aptitude Practice set -3

1. In a school number of students increases in each year by 10% . If in the first year number of students is 500, what will be the number of students in the third year?

A) 600

B) 506

C) 605

D) 705

Correct Answer : C

2. In a ring, the ratio of gold and silver is 6 : 4. What is the percentage of gold in the ring?

A) 30%

B) 60%

C) 30%

D) 50%

Correct Answer : B

3. Square root of 3906.25 is

A) 6.25

B) 62.50

C) 65.20

D) 0.625

Correct Answer : B

4. A tunnel is 1 km long. A 1/2 km long train is going through the tunnel at a speed of 1 km/ min. The time taken by the train to cross the tunnel is

A) 1 min

B) 2 min

C) 0.5 min

D) 1.5 min

Correct Answer : D

5. 6 men or 8 women can do a work in 25 days. The number of days required by 8 men and 6 women to complete the work is

A) 12

B) 11

C) 10

D) 9

Correct Answer : A

6. A man sells two Two T.V.s at the same rate. In case of first T.V he makes 10% profit and in case of second one he loss 10%. Then his loss or gain percent is

A) 1% profit

B) 5% profit

C) 1% loss

D) No loss no profit

Correct Answer : C

7. A book seller gives discount successively at the rate 25% and 16% on a book. By selling the book, he gets  Rs. 63. What is the actual price of the book?

A) Rs. 100

B) Rs. 250

C) Rs. 630

D) Rs. 1600

Correct Answer : A

8. Two numbers are the ratio 3 : 4. If 5 be subtracted from each of the numbers, the ratio becomes 2 : 3. Then the numbers are

A) 12, 16

B) 15, 20

C) 21, 28

D) 10, 15

Correct Answer : B

9. If 8 is added to the one-third of a number, the number become 15. Then the number is

A) 24

B) 27

C) 30

D) 21

Correct Answer : D

10. The average of five numbers is 30. 60 is added to each of the five numbers now becomes

A) 40

B) 90

C) 30

D) 25

Correct Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *