Quantitative Aptitude Practice set -4

Directions (1-5): Study the following graph carefully to answer the question that follow:

Number of Candidates (in thousands) who qualified in an exam in different years

     b2b

 

  1. If the 40% of the candidates who qualified in the exam from State P in the year 2009 were female then what was the sum of number of male candidates who qualified from state P in the year 2009 and the number of candidates who qualified in the exam from state R in the year 2007?

A. 91,000

B. 93,000

C. 9.3 lacs

D. 9.1 lacs

E. None of these

Correct Answer : A

2. What was approximate percent age decrease in number of candidates who qualified in the exam from state Q in the year 2007 as compared to the previous year?

A. 45

B. 55

C. 60

D. 30

E. 50

Correct Answer : A

3. What was the respective ratio between the number of candidates who qualified in the exam from state R in the year 2008 and the number of candidates who qualified in the exam from state P in the year 2004?

A. 11:7

B. 11:9

C. 9:10

D. 11:10

E. None of these

Correct Answer : A

4. Total number of candidates who qualified in the exam in the year 2004 and 2005 together from state Q was approximately what percentage of total number of candidates who qualified in the exam from all the states together in the year 2007?

A. 69

B. 65

C. 97

D. 79

E. 74

Correct Answer : E

5. What was difference between the total number of candidates who qualified in the exam from all the states together in the year 2006 and the total number of candidates who qualified in the exam from state P over all the year together?

A. 1.1 lac

B. 1.2 lac

C. 12,000

D. 11,000

E. None of these.

Correct Answer : A

 

Direction (6-10) : Study the following Pie-Chart carefully to answer the questions.

Percentage wise Distribution of teachers who teach six different subjects.

Total number of Teachers =1800

Percentage of teachers

b36. What is the total number of teachers teaching Chemistry , English and Biology?

A. 1226

B. 1116

C.998

D. 1176

E. None of these

Correct Answer : B

7. If two-ninth of the teachers who teacher Physics are female, then number of male Physics teacher is approximately what percentage of the total number of teachers who teach Chemistry?

A. 69

B. 51

C. 57

D.45

E.64

Correct Answer : C

8.What is the respective ratio of the number of teacher who teach Mathematics and the number of teacher who teach Hindi?

A. 7:13

B. 13:7

C. 26:15

D. 7:26

E. None of these

Correct Answer : E

9.What is the difference between the total number of teacher who teach English and Physics together and the total number of teacher who teach Mathematics and Biology together?

A. 563

B. 342

C. 346

D.353

E. None of these

Correct Answer : B

10. If the percentage of Mathematics teacher is increased by 50 percent and percentage of Hindi teacher decrease by 25 percent then what will be the total number of Mathmatics and Hindi teachers together?

A. 549

B. 459

C. 380

D. 461

E. None of these

Correct Answer : B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *