G.K Questions (Science) for TPSC :Set 1

Dear friends, We will be publishing sets of articles  based on syllabus of  TPSC Examination, TCS/TPS Examination , SBI clerk recruitment Examination SBI P.O recruitment examination , UPSC Examination & SSC Examination. Because we believe that it is very important for aspirants to prepare themselves according to syllabus.  So, dear friends keep surfing www.competitiveinfocus.com for latest updates.

1. Which of the following metals can displace hydrogen from dilute acids?
(a) Zinc
(b) Gold
(c) Silver
(d) Iron
Answer: Zinc
2. Which of the following is used in making artificial sweetener saccharin?
(a) Naphthalene
(b) Toluene
(c) Phenol
(d) Aniline
Answer: Toluene
3. Which of the following elements is non-radioactive?
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Plutonium
(d) Zirconium
Answer: Zirconium
4. The isotope of uranium capable of sustaining chain reactions is
(a) U-235
(b) U-237
(c) U-238
(d) None of these
Answer: U-235
5. Which of the following is the most stable element?
(a) Zinc
(b) Hydrogen
(c) Oxygen
(d) Lead
Answer: Lead

6. The purest form of iron is
(a) Steel
(b) Cast iron
(c) Pig iron
(d) Wrought iron
Answer: Wrought iron
7. What is the formula of Caustic soda?
(a) NaCl
(b) Na2CO3
(c) NaOH
(d) NaHCO3
Answer: NaOH
8. Which of the following is the best conductor of electricity?
(a) Iron
(b) lead
(c) Zinc
(d) Silver
Answer: Silver
9. The most abundant metal in the earth’s crust is
(a) Silver
(b) Copper
(c) Iron
(d) Aluminium
Answer: Aluminium
10. Which of the following element is common to all acids?
(a) Carbon
(b) Hydrogen
(c) Oxygen
(d) Sulphur
Answer: Hydrogen.

You may also like G.K Questions (science) Set 2 for TPSC and

computer knowledge practice set 5

2 Replies to “G.K Questions (Science) for TPSC :Set 1”

  1. Koushik Halder

    Very nice initiative.. I personally appreciate the effort for making information available for competitive students. In addition I would like to suggest to provide PDF versions also for the convenience of the viewers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *