English Practice Set -5 for SBI P.O , IBPS and other competitive exam

Dear friends, knowledge of English is very much essential to crack competitive examination. Follow our English practice sets for scoring good marks in competitive examination like IBPS , SBI, TPSC , TCS  and other competitive examination.

 

Directions Direction (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/ phrase in each case.

 

One big (1) between the investments in fossil fuels and those in wind power, solar cells, and geothermal energy is that the latter will supply energy in (2). These “wells”will never run dry. If the money spent on oil in one year were (3) in wind turbines, the electricity generated would be enough to (4) one-fifth of the world’s needs. Investment in infrastructure for the new energy economy, which would eventually have to be made when fossil fuels reserves (5), will obviously be huge. These include the transmission lines that (6) wind farms with electricity consumers and pipelines that link hydrogen supply sources with end-users. To substantial degree, the infrastructure for the (7)energy sources the transmission lines for electricity from coal and pipelines for natural gas can be used in the new energy economy as well. The local pipeline distribution network in various cities for natural gas can easily be (8) to hydrogen distribution system. For developing countries, the new energy sources (9) to reduce dependence on imported oil, freeing up capital for investment in domestic energy sources. (10)very few countries have their own oil fields, most have wind and solar energy. In terms of economic expansion and job generation, these new energy technologies are a godsend.

 

1. A. difference

    B. argument

    C. change

    D. exception

    E. issue

Correct Answer: A

2. A. renewability

    B. perpetuity

    C. infinity

    D. extension

    E. reality

Correct Answer: B

3. A. given

    B. dissipated

    C. invested

    D. applied

    E. drawn

Correct Answer: C

4. A. involve

    B. attract

    C. complete

    D. meet

    E. cater

Correct Answer: D

5. A. expand

    B. terminate

    C. sustain

    D. cease

    E. deplete

6. A.connect

    B. provide

    C. include

D.support

    E. links

Correct Answer: A

7. A. new

B. latest

    C. old

    D.existing

    E. renewable

Correct Answer: D

8. A. converted

    B. Used

    C. provided

    D.dispersed

    E. supplied

Correct Answer: A

9. A. pursue

    B. expects

    C. created

    D. predict

    E. promise

Correct Answer: E

10. A. Unless

     B. As

    C. Although

    D. Despite

    E. owing to

Correct Answer: C

You may also read : English Practice Set 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *